Japanskt träsnitt - Rekord pris

Japanskt färgträsnitt - Rekord pris

Japanskt träsnitt - Japanskt färg träsnitt - Toshusai Sharaku, aktiv 1794–1795. Skådespelaren Sakata Hangoro III som Fujikawa Mizuemon. Edo period, 1794 (Kansei 6), 5th month. Skådespelet Hana Ayame Bunroku Soga som uppfördes på teatern Miyako-za. Oban tate-e.
Toshusai Sharaku, aktiv 1794–1795. Skådespelaren Sakata Hangoro III som Fujikawa Mizuemon. Edo period, 1794 (Kansei 6), 5th month. Skådespelet Hana Ayame Bunroku Soga som uppfördes på teatern Miyako-za. Oban tate-e.
Vi kan meddela att vi har förmedlat ett köp, för en japansk kunds räkning, av ett träsnitt från en "svensk" samlare bosatt i USA.

 Japanskt träsnitt.

Sharaku USD $ 360'000 (SKR 2'375'000)
Träsnittet inköptes i Tokyo av farfars far till den nuvarande ägare generationen. Familjen har fortsatt att samla östasiatika sedan slutet av 1800-talet till idag, i huvudsak lackarbeten och keramik.

Från oss har de framför allt köpt japanska träsnitt av Hiroshige med fågel motiv, även om detta ligger långt tillbaka i tiden. Eftersom den nuvarande ägaren behövde kontanta pengar till ett projekt gav han oss i uppdrag att sälja fem kinesiska porslins föremål, märke och period, Ching dynasti, en koreansk celadon vas samt ett japanskt färgträsnitt av Sharaku.

Jag lärde känna ägaren, (nu industriman i USA), 1978 på en flight från Boston till London i första klass loungen på Logan Airport.
Min resebyråman på Nyman & Schulz hade hittat ett special pris på 1:a klass biljetter på TWA, billigare än SAS billigaste. Sabena till Bryssel vidare till London, TWA från London till NYC, tillbaka från Boston till London med TWA.Sedan tillbaka med Sabena. Ganska omständigt men alla platser hade möjlighet till stop-overs. Ägaren berättade om sitt intresse i östasiatisk konst och vi kom bra överens, vi började umgås när jag var i USA, i hans trakter, samt han kom ofta till New York City när jag var där.

Ägaren behövde minst $2'000'000 för att kunna åstadkomma vad han önskade

Ett auktions företag verksamt i bl.a. USA hade värderat föremålen i en försäkringsvärdering för tre år sedan till $870'000 (utbrutet från den totala värderingen).

Jag utförde en USPAP (Uniform Standards of Professional Appraisal Practice) värdering i början av uppdraget för ägarens försäkrings bolag. Denna uppgick till $1'270'000. Det grundläggande i en USPAP värdering är att man arbetar med jämförbara objekt (comparables) där det finns en publicerad prisbild, vidare skall man kunna redovisa fullständigt pris och försäljnings datum. Man bör minst kunna visa tre olika priser som ej ligger alltför långt tillbaka i tiden.

Detta krävdes av försäkrings bolaget eftersom ägaren var tvungen att tilläggs försäkra dessa objekt under försäljnings tiden.

Det kan verka egendomligt att att USPAP värdering var $1'270'000, när ägaren behövde minst $2'000'000. Man måste hålla i minnet att USPAP nästan alltid grundar sig på brutto priser på en auktion. Det klubbade priset plus klubbslags provisionen vanligtvis 20-28% som tillkommer för köparen att betala ovanpå klubbslagspriset. Klubbslags provision utgör en del av auktionsbolagets förtjänst, den andra stora delen av deras förtjänst är säljarprovisionen vilken vanligen varierar mellan 12-35%, sedan tjänar de ytterligare några procent på andra avgifter som de tar från säljaren. Det är inte ovanligt att auktionsföretaget får mer pengar på ett objekt än säljaren. Jag kommer ihåg en koreansk järndosa som jag sålde på Christie's i London på 80-talet för klubbslag £90 med köparprovision £99 - jag fick en check på £19! De mer erfarna säljarna undviker oftast att sälja på auktion, vidare vet de att en stor del av föremålen som säljs på auktion går till handlare som har stora påslag på inköpspriset. Det säljaren erhåller vid en auktion är ofta bara en bråkdel av det totala värdet (the retail value).

Tillbaka till min vän och klients föremål.
Jag var säker på att vi kunde sälja hans objekt för minst ca. $2'100'000 - $2'200'000.

Dock visste jag ej hur mycket mer "marknaden" kunde klara.

Kinesiskt porslin.

Med det kinesiska porslinet lyckades jag få 3 samlare att slås mot varandra, 2 är goda vänner men bittra rivaler i en inköps situation, den tredje en i det närmaste legendarisk samlare med erkänt mycket gott omdöme och en mycket avsevärd förmögenhet. Jag valde att låta dessa tre konkurrera med varandra,. Jag känner många andra samlare som hade kunnat vara med och konkurrera, men ibland är det bättre att fokusera på en dynamik som kan alstra den högsta utdelningen. Jag anordnade en japansk kuvert auktion. De 5 kinesiska objekten gav $2'410'000, med obetydliga kostnader för såväl säljaren som köpare.

Koreansk inlagd celadon.

Den koreanska vasen, Goreyo Dynasti (Koryo), 1300-tal, inbringade $170'000. Denna såldes direkt till en mycket välkänd koreansk familje samling. Jag har haft kontakt med denna familjen i mer än tjugo år.

Facit

Slutsumma US $2'940'000.

Jag utförde det uppdraget här som en vän tjänst. Jag och ägaren har seglat ihop några gånger på de “Stora Sjöarna” (hans båt). Familjen kommer att köpa japanskt måleri för pengarna som blir "över". Detta har vi talat om ganska läge och de senaste åren har det funnits en möjlighet att köpa mycket högklassigt japanskt måleri till resonabla priser. Tidigare har det varit utomordentligt svårt för utländska köpare att bli erbjuden något av högsta kvalité. Min "kommission" ombad jag säljaren att donera till Japanska Röda Korset för hjälp till nuvarande  och framtida katastrof offer (tsunami, jordbävnings, atombombs och kärnkrafts).

(links)
Japanska färgträsnitt värdering
Kinesiskt porslin värdering
Koreansk keramik och konst värdering

Anders Rikardson

Japanska träsnitt till salu.

Vi förmedlar och säljer japanska träsnitt. Kontakta oss.

Vi värderar:
  • Japanska träsnitt: Värdering av japanska träsnitt

  • Ukiyo-e, Kakemono, Makimono och Ehon: Värdering japanska konst

  • Netsuke: Värdering japanska netsuke

  • Inro

  • Japansk keramik och porslin; såsom Imari, Satsuma, Kutani, Te-keramik, Kyoyaki

  • Japanska svärd; såsom Tachi, Katana Wakizashi, Tanto och liknande

  • Japansk svärds utsmyckning; såsom Tsuba, Fuchikashira

  • Japansk konst och målningar; såsom Kakemono, Makemono. Byobu (Screens - Vikskärmar) och annat japanskt måleri

  • Japanska lacker och lackarbeten

  • Japanska elfenbens arbeten

  • Japanska emalj arbeten (Shippo, Cloisonne)

  • Japanska bronser

  • Japanska skulpturer i trä och brons

Japanska träsnitts konstnärer: