Netsuke och elfenben - vårde, pris och värdering

 

Netsuke gjorda av elfenben – Handel med elfenben

Förbud för all internationell handel med netsuke gjorda av elfenben? Blir jag kriminell om jag försöker sälja eller köpa? Troligen, ja.


HAR NI ANTIKA NETSUKE ELLER ANDRA ANTIKA ASIATISKA KONSTFÖREMÅL GJORDA AV ELFENBEN SOM NI VILL SÄLJA? 
KONTAKTA OSS, VI KAN HJÄLPA ER MED VÄRDERING OCH PRISER! 
info@japaneseprintappraisal.com

Nya restriktioner på handel med elfenben, som kommer göra det nästan omöjligt att skicka eller ta med netsuke över nationella gränser. 
Dock kan vi med vår erfarenhet lagligt hjälpa er att sälja netsuker till utländska samlare till absolut högsta marknads pris.

Tomotada verksam i Kyoto, andra hälften av sjuttonhundratalet. Netsuke i elfenben förställande “Haren med bärnstens ögon”.

Tomotada verksam i Kyoto, andra hälften av sjuttonhundratalet. Netsuke i elfenben förställande “Haren med bärnstens ögon”.Signatur Tomotada, netsuke, elfenben, 1700-tal.
 Tomotadas signatur


Obamas administration har meddelat att man tänker införa nya restriktioner på handel och gränsövergång med elfenben.

Det kommer i praktiken att bli nästan omöjligt att föra in och ut elfenben över den amerikanske gränsen. Vidare kommer dessa mycket hårda restriktioner även, i stort sett, drabba den mellanstatliga handeln i USA. Om man köper en elfenbens netsuke i New York och vill ta med den till t.ex. Florida kommer detta i praktiken bli näst intill omöjligt utan att begå ett allvarligt lagbrott.

Det är redan idag extremt svårt att handla och föra över netsuke över gränser i såväl Europa som USA. Absolut inget som rekommenderas amatören. Detta är mycket svårt även för den väl upplyste professionella handlaren. Mången antikhandlare och samlare har fått stora böter, till och med fängelse, för att de ej har haft alla intyg i ordning och/eller fyllt i alla blanketter korrekt. Detta måste vara gjort fullständigt före gränspassagen, vanligtvis tolereras det ej man lämnar godset och senare inlämnar de saknade uppgifterna. Till och med om man anlitar en professionell tullklarerare kan man råka mycket illa ut.

Man måste ha extremt god kontroll på att man har alla intyg, följer såväl internationella förordningar såväl som lands specifika regler.  Pågrund av otillräckliga förberedelser har antikhandlare och samlare förlorat sina netsuke, som oftast har sänts till destruktion, en förstörelse av kulturskatter och världsarv.

Här är länken till den amerikanska administrationens uttalande:
Handel med elfenben 1

Här är en länk till en repost i Washington Times:
Handel med elfenben 2

Har ni netsuke som ni väl ta med utomlands kontakta oss. Vi kan hjälpa er om så är möjligt, samt beroende även av tid.

Vi vet att Europa oftast kopierar amerikanska handels restriktioner, så vi kan förvänta att liknande restriktioner kommer att införas även här.

Som före detta fältbiolog och även medlem i World Wildlife Foundation sympatisera jag tillfullo med det skydd som man försöker skapa åt den afrikanska elefanten. Men detta förslag inkräktar såväl på vårt kultarv som den privata äganderätten (disposition av privat ägda tillhörigheter). Ett mer väl utarbetat och precist förslag vore önskvärt.

Japanska träsnitt till salu.

Vi förmedlar och säljer japanska träsnitt. Kontakta oss.

Vi värderar:
 • Japanska träsnitt: Värdering av japanska träsnitt

 • Ukiyo-e, Kakemono, Makimono och Ehon: Värdering japanska konst

 • Netsuke: Värdering japanska netsuke

 • Inro

 • Japansk keramik och porslin; såsom Imari, Satsuma, Kutani, Te-keramik, Kyoyaki

 • Japanska svärd; såsom Tachi, Katana Wakizashi, Tanto och liknande

 • Japansk svärds utsmyckning; såsom Tsuba, Fuchikashira

 • Japansk konst och målningar; såsom Kakemono, Makemono. Byobu (Screens - Vikskärmar) och annat japanskt måleri

 • Japanska lacker och lackarbeten

 • Japanska elfenbens arbeten

 • Japanska emalj arbeten (Shippo, Cloisonne)

 • Japanska bronser

 • Japanska skulpturer i trä och brons

Japanska träsnitts konstnärer: